Ingrediënten:
1000 gram spekkedikkenmeel (3/4 roggemeel en 1/4 gerstebloem)
400 gram stroop
250 gram gele basterdsuiker
5 eieren
350 gram boter
1 á 2 blokjes anijs (naar smaak)
1 theelepel zout
Stukjes spek en plakjes worst
Verder heet water naar behoefte (ca. 0,5 liter)
Bereiding:
Het water heet maken. De gesmolten boter, de suiker en de stroop er goed doorroeren.
Het mengsel laten afkoelen en daarna de eieren, het meel het zout en de anijs er doorroeren.
Het beslag moet zodanig soepel zijn, dat het met enige moeite van de lepel afloopt.
Is het beslag te dik, dan meer heet water toevoegen.
Het deeg minstens een nacht laten staan.
De koeken worden gebakken op een knijpertjesijzer.
Leg het deeg op het ijzer, zoveel dat de koeken reiken tot de rand van het ijzer.
Druk plakjes spek en droge worst in het beslag.
U krijgt het lekkerste resultaat met gezouten gedroogd spek (niet gerookt) en niet al te droge worst. De koeken moeten zacht worden gegeten en zijn enigszins taai. U kunt de koeken weer opwarmen b.v. boven een pan met kokend water. Ze smaken dan heerlijk.
VEEL SUCCES EN SMAKELIJK ETEN VAN UW “SPEKKEDIKKEN”.
P.S. Spekkedikken zijn uitstekend te presenteren op oudejaarsavond en bij de “Nieuwjaarsborrel”.